Šport

Šport in SB
Hipoglikemija
Športna vzgoja v šoli
Splošna priporočila

ŠPORT IN SB

Šport in sladkorna bolezen

Telesno aktivnost priporočamo vsakomur, saj z redno telesno aktivnostjo telo vzdržujemo v dobri kondiciji in tako lažje prenašamo vsakodnevne napore in stres.

Malčki in predšolski otroci so ponavadi zelo aktivni, veliko tekajo naokrog in šport spoznavajo skozi igro. Šoloobvezni otroci in mladostniki pa se glede svojih aktivnosti močno razlikujejo. Nekateri v športu uživajo, spet drugi raje sedijo za računalnikom ali pred televizorjem, berejo knjige, se ukvarjajo z glasbo …

Kadar športno aktivnost priporočimo otroku ali mladostniku s sladkorno boleznijo, se moramo zavedati, da je treba zdravljenje z inzulinom prilagoditi otrokovi želji po športu in ne obratno.

FIZIOLOGIJA

Ob telesni aktivnosti se z mišičnim delom v povečanem obsegu v telesu sprva porabljajo zaloge glikogena (zaloga glukoze, ki je nanizana v dolge razvejane verižice in predstavlja energetsko rezervo našega telesa) v mišicah in jetrih. Obenem pa se v večjem obsegu porabljajo tudi maščobe (oziroma njihov razgradni produkt – maščobne kisline) kot vir energije za delo mišic med športno aktivnostjo (krčenje mišičnih vlaken).

Danes vemo, da mora biti za vstop glukoze v celico prisoten inzulin. Vendar pa se ob uri telesne vadbe raven glukoze v krvi bolj zniža kot v mirovanju, saj je hitrost vstopa glukoze v aktivne mišične celice ob enaki količini inzulina večja. Vzrok za to je povečana poraba glukoze kot energetskega vira v času telesne vadbe. Po zaključenem treningu (uri telesne vadbe) ostaja v mišicah še dan do dva večja občutljivost za inzulin. Sklepamo lahko, da z redno telesno vadbo tri- do štirikrat tedensko lahko zmanjšamo celotno potrebo po inzulinu.

ŠPORTNA AKTIVNOST IN MESTO INJICIRANJA INZULINA

Ne smemo pozabiti, da pri večji aktivnosti mišic nog (tek, hoja, kolesarjenje) iz dobro prekrvljenega podkožnega tkiva stegna poteka vsrkavanje inzulina veliko hitreje.

Tudi preglobok vbod z iglo mehanskega injektorja ali brizgalke neposredno v mišico pomeni večjo nevarnost hipoglikemije zaradi večjega krvnega pretoka skozi aktivno mišico in s tem hitrejšega vsrkanja inzulina iz podkožja in mišice v kri.

PORABA SLADKORJA V TELESU PRI ŠPORTU

Med telesno dejavnostjo je poraba glukoze pri odrasli osebi 8–12 g/uro, kadar je trening zelo naporen in zahteven, pa se porablja celo dvojna količina.

Med telesno vadbo se istočasno poviša v krvi tudi raven hormonov, katerih učinek je nasproten inzulinu. Ti hormoni dvigajo raven krvnega sladkorja, ker ga sproščajo iz zalog glikogena v telesu, predvsem v mišicah in jetrih, in spodbujajo nastanek glukoze iz drugih snovi v telesu. V to skupino hormonov spadajo adrenalin, glukagon in kortizol; to so hormoni, ki jih tvorijo posebne celice žlez z notranjim izločanjem – trebušne slinavke in nadledvične žleze.

Kadar je učinek teh hormonov nezadosten, lahko raven krvnega sladkorja pada s hitrostjo 0,1 mmol/l v minuti, kar bo po določenem času privedlo do hipoglikemije, saj bo zaradi neskladja med hormoni prevladal učinek inzulina.

TELESNA AKTIVNOST IN RAVEN KRVNEGA SLADKORJA

  • Ob športni aktivnosti se pospeši vsrkavanje inzulina iz mesta nad aktivno mišično skupino.
  • Poveča se poraba sladkorja v telesu v aktivni mišici brez povečane potrebe po inzulinu.
  • Vendar ne smemo pozabiti, da telo tudi med telesno vadbo potrebuje inzulin.
  • POZOR! Nikoli se ne ukvarjajmo s športom, kadar je prisotno pomanjkanje inzulina in krvni sladkor preseže 15 do 16 mmol/l, še posebej, če so ob tem prisotni ketoni v urinu. V taki situaciji najprej injiciramo ustrezen korekcijski odmerek inzulina z injektorjem ali črpalko glede na svoj korekcijski listič ali nastavitev računala v črpalki, a ne več kot 0,1 E naenkrat. Največkrat bo to 2 do 4 enote hitrodelujočega inzulina, na trening pa se odpravimo šele čez uro do dve, ko je krvni sladkor že padel.
  • Ne smemo pozabiti na tveganje hipoglikemije še več ur po treningu (tudi ponoči!), saj smo porabili zaloge glukoze (glikogena) v telesu.

ALI LAHKO KRVNI SLADKOR MED TELESNO AKTIVNOSTJO NARAŠČA?

Raven krvnega sladkorja se med vadbo povečuje, če v telesu primanjkuje inzulina. Ob pomanjkanju inzulina je vstop sladkorja v aktivno celico, ki sladkor potrebuje kot vir energije, nezadosten.

Vedeti moramo, da je ob izjemnih športnih naporih (npr. maraton, napeta tekma košarke, smučanje) naše telo v stresu in se zato izločajo v telesu še večje količine stresnih hormonov – adrenalina in kortizola – zato krvni sladkor kljub športni aktivnosti ob primernem odmerku inzulina lahko celo narašča, če ne bomo v določenih časovnih razmikih injicirali še dodatnih manjših odmerkov inzulina.

HIPOGLIKEMIJA

Hipoglikemija in telesna aktivnost

Ob telesni aktivnosti, zlasti kadar je trening naporen, se v mišicah in jetrih izrabijo zaloge glikogena (glukoze), zato obstaja nevarnost hipoglikemije še več ur po vadbi. Obenem so mišice bolj občutljive za inzulin še do 18 ur po vadbi, kar pomeni, da hipoglikemija lahko nastopi tudi v noči po dolgotrajnem treningu.

Zato je treba zaloge glikogena v jetrih in mišicah po vadbi obnoviti. Velja torej pravilo, da bi morali po treningu zaužiti 10 do 15 g ogljikovih hidratov za vsakih 30 minut vadbe (ne za prvih 30 minut vadbe).

Vendar pa ne smemo pozabiti, da je potreben več kot en obrok, da nadoknadimo zaloge glikogena v telesu po zahtevnem treningu. Zato lahko kljub obroku hrane po taki zahtevni vadbi še vedno nastopi hipoglikemija po več urah. Nevarnost hipoglikemije je še večja, če imamo dva treninga dnevno (zjutraj in zvečer), kar je pogosto pri vrhunskih športnikih. V takem primeru mora športnik dodatno povečati večerni obrok (vsaj deloma je apetit dober pokazatelj) ali pa zmanjšati večerni odmerek inzulina za 1 do 2 enoti oziroma znižati bazalni odmerek v črpalki za 10 do 20 odstotkov preko noči.

Prav zato je v takem primeru zelo pomembno dobro načrtovanje treningov in prehrane skupaj s trenerjem in diabetologom.

ŠPORTNA VZGOJA V ŠOLI

Športna vzgoja v šoli

Sladkorna bolezen ne sme postati ovira za športno udejstvovanje. Otroci in mladostniki s SBT1 naj se udeležujejo športnih aktivnosti v šoli. Kadar potekajo športne aktivnosti na prostem, je prav, da otroka s SBT1 spremlja prijatelj, ki je vešč ukrepov ob hipoglikemiji. Kadar so ure telesne vadbe v šoli intenzivne, bodo starši skupaj z učitelji postopno ugotovili, ali so potrebni dodatni ukrepi pred uro telesne vzgoje v šoli, npr. dodatni prigrizek, nižji odmerek inzulina pred zadnjim obrokom pred vadbo, ki bo deloval v času športne aktivnosti, kako pogosto meriti krvni sladkor, kam med uro telesne vzgoje shraniti merilnik krvnega sladkorja in pripomočke za hipoglikemijo ipd.

SBT1 ne sme biti razlog, da otrok preneha s telesno vadbo, ali celo izgovor, da upravičeno ne obiskuje šolske športne vzgoje. Le malo je takih situacij, ko bomo vadbo res odsvetovali.

POLETNI IN ZIMSKI ŠOLSKI TABORI

Kadar je načrtovana več dni trajajoča telesna aktivnost, ki pogosto spremlja počitnice na morju ali v gorah in poletne tabore, se bo po nekaj dneh pojavila boljša občutljivost telesa za inzulin, kar se kaže v potrebi po manjših odmerkih inzulina kljub enakim obrokom hrane.

Tako bodo odmerki inzulina lahko znižani za 30 do 50 odstotkov, na črpalki preidemo na profil »A« za aktivne dni, ki je od 0,025 do 0,1 E/h nižji od običajnega. Za 20 odstotkov lahko zmanjšamo tudi kritje obrokov in korekcije. Če se »hipe« še vrstijo, postopek ponovimo še enkrat, še dodatno znižamo nastavitve v profilu »A« ter kritje obrokov in korekcije.

V tem času je pomembno, da se kalorični vnos primerno prilagodi stopnji telesne aktivnosti. Otroci ponavadi povedo, da so bolj lačni kot običajno. Taka povečana občutljivost organizma za inzulin ponavadi traja še 2 do 3 dni po prihodu domov. Zato so nadvse pomembne redne kontrole krvnega sladkorja, da bomo res zagotovili primerne odmerke inzulina glede na potrebe.

SPLOŠNA PRIPOROČILA

Splošna priporočila

Izbrati si moramo vrsto treninga, ki bo ustrezala naši fizični kondiciji.

Pozorni moramo biti na stanje svojih stopal (pred vadbo in po njej si pregledamo stopala).

Za vadbo si izberemo udobne športne copate in primerne nogavice.

Ko se začnemo ukvarjati s športno aktivnostjo, si preverimo krvni sladkor približno eno uro in nato še 30 minut pred začetkom vadbe. Testa nam pokažeta, ali je krvni sladkor stabilen ali vrednost krvnega sladkorja mogoče pada – športna aktivnost ponavadi znižuje raven krvnega sladkorja.

Varna raven krvnega sladkorja pred vadbo je med 8 in 12 mmol/l.

Če je raven krvnega sladkorja nižja ali pa se približuje vrednosti 6 mmol/l, moramo zaužiti še nekaj ogljikovih hidratov (10 do 15 g), da se bo pred vadbo krvni sladkor nekoliko zvišal.

Če je raven krvnega sladkorja med 6 in 8 mmol/l, izvedemo dodatno meritev krvnega sladkorja še med vadbo.

Na vsakih 30 minut vadbe moramo zaužiti od 10 do 15 g ogljikovih hidratov (ne za prvih 30 minut).

Ne vadimo ob slabo urejeni sladkorni bolezni, kadar je vrednost krvnega sladkorja večja od 15 mmol/l, še posebno ne, če so prisotni ketoni!

Pred športno aktivnostjo si inzulina ne damo v aktivni del telesa.

Športno aktivnost izvajamo raje dopoldne in s tem zmanjšamo možnost hipoglikemij (predvsem nočnih).

Športne aktivnosti ne izvajamo v prostorih s previsoko temperaturo zraka.

Obrok po vadbi povečamo za približno 100 kcal, po popoldanski aktivnosti ravno tako povečamo večerni obrok zaradi preprečevanja nočnih hipoglikemij.

Ob pojavu bolečine vadbo takoj prekinemo.

15 minut pred vadbo moramo spiti kozarec do dva vode, nato pijemo tekočino tudi med vadbo vsakih 30 minut vsaj 1 do 2 dl (odvisno od razmer, v katerih trening poteka – temperatura, vlažnost – od njegove intenzivnosti, starosti in teže vadečega).

Posvetujte se s svojim diabetologom o telesni aktivnosti, še posebej, če je pridružena redukcijski dieti, da bosta skupaj prilagodila odmerke inzulina.

Svojemu inštruktorju fitnesa ali aerobike oz. trenerju povejte, da ste sladkorni bolnik. Tako bo lahko še bolj pozorno spremljal vašo vadbo in dodatno prilagodil vaš program.

Na vadbo ne odhajajte brez inzulina, glukagona in vrečke s prvo pomočjo za hipoglikemijo.

PRILAGODITEV ODMERKOV INZULINA GLEDE NA TRAJANJE TRENINGA IN NJEGOVO INTENZITETO

VNOS OH GLEDE NA TRAJANJE ŠPORTNE AKTIVNOSTI

Priporočeni so OH, ki se hitro vsrkajo. Nizka intenziteta pomeni, da trening poteka z manj kot 50 odstotki maksimalnega srčnega utripa (srčne rezerve), zmerna poteka pri 50 do 70 odstotkih in visoka intenziteta pri 70 do 85 odstotkih.

Ne pozabimo: kadar vadimo intenzivno in kratek čas, bo krvni sladkor lahko celo narasel.

Kadar vrednost sladkorja preseže 12 in so prisotni ketoni, vadbo ODSVETUJEMO!

DNEVNI VNOS OH GLEDE NA TELESNO TEŽO IN INTENZIVNOST TRENINGA

NAROČAM KNJIGO:

  • Otrok s sladkorno boleznijo v vrtcu, šoli in pri športnih ter drugih aktivnostih

    10  Dodaj v košarico