Vodenje SB v posebnih razmerah

Akutne bolezni in poškodbe
Stres
Praznovanja
Potovanja

AKUTNE BOLEZNI IN POŠKODBE

Ukrepanje pri sladkorni bolezni med boleznijo

Med boleznijo se telo drugače odziva na običajne odmerke inzulina. Spremljamo višje krvne sladkorje in glukozurijo, kar je posledica delovanja hormonov, ki zmanjšujejo učinek inzulina. Med te hormone prištevamo predvsem hormona nadledvične žleze – adrenalin in kortizol.

POVIŠANA TELESNA TEMPERATURA, AKUTNA OKUŽBA

Podobno kot v stresni situaciji se poveča izločanje hormonov, ki zvišujejo krvni sladkor – kortizol in glukagon. S tem se poveča potreba po količini injiciranega inzulina. Čeprav je med boleznijo slabši apetit, se potreba po inzulinu ne zmanjšuje, ampak ostane enaka ali se celo poveča!

Tudi ob akutni okužbi, ki jo spremlja slab apetit, ostane odmerek inzulina enak, pogosteje pa spremljamo krvni sladkor. Že v primeru, da se povečuje preko 10,0 mmol/l še posebej pa kadar se dvigne preko 12,0 mmol/l začnemo povečevati odmerke inzulina. Pri predšolskih otrocih ponavadi odmerke povečujemo za 10 do 20 %. Enako ravnamo tako pri črpalki kot tudi pri klasičnih oblikah injiciranja inzulina.

Ne pozabite, da povišana telesna temperatura za 1 stopinjo Celzija že zmanjša učinek inzulina za 25 %. Tako bo morda pri temperaturi 39 stopinj Celzija potreben za 50 % večji odmerek inzulina ali še več.

NE POZABITE, OB AKUTNI OKUŽBI JE POTREBNO:

Zdraviti okužbo.
Jemati simptomatska zdravila (proti bolečinam, povišani temperaturi).
Ne iti v šolo ali v vrtec.
Popiti dovolj tekočine. To je še posebej pomembno, kadar je krvni sladkor višji od 10 mmol/l. Ne smemo pozabiti tudi na nevarnost izsušitve, če imamo drisko!
Tudi ob okužbi ne smemo pozabiti na prehrano!

SLABOST, BRUHANJE

Slabost in bruhanje sta lahko prva znaka resnega pomanjkanja inzulina. V tem primeru moramo vedno preveriti krvni sladkor in sladkor ter ketone v urinu. Kadar je sladkor visok, je slabost lahko odraz razvijajoče se ketoacidoze. Če pa je sladkor nizek, gre lahko za bolezenski znak okužbe same.

NAVODILA GLEDE ODMERKOV INZULINA OB OKUŽBI (RAZEN PRI DRISKI IN BRUHANJU)

 • Pripravite običajni odmerek inzulina. Odmerek povečajte, če je krvni sladkor visok (preko 10,0 mmol/l), še posebej, če so v urinu prisotni ketoni!
 • Preverite krvni sladkor vsaj ob rednih obrokih, po potrebi večkrat. Določajte ketone v urinu!
 • Prilagajajte odmerke inzulina glede na izmerjeni krvni sladkor in prisotnost ketonov v urinu. Odmerek povečujte postopno po 1 do 2 E, za večje prilagoditve odmerkov inzulina pokličite v Klicni center za nujne primere (040 82 88 44).
 • Dodajte odmerek 0,1 E/kg telesne teže, če je krvni sladkor višji od 14 do 15 mmol/l in so prisotni ketoni v urinu. Uporabite hitro delujoči inzulin ali inzulinski hitro delujoči analog. V kolikor sladkor ne pade v 2 do 3 urah, odmerek ponovite, na črpalki dodajte tak odmerek vsako uro!
 • Če se zdravstveno stanje poslabšuje, če bruhate ali krvni sladkor kljub pravilnim ukrepom narašča in se povečuje tudi količina ketonov v urinu, se takoj povežite s Klicnim centrom za nujne primere.

DRISKA IN BRUHANJE

Driska in bruhanje spremljata okužbo črevesja. Zelo malo hranljivih snovi se bo vsrkalo v telo, zato bo osrednjo težavo povzročal nizek krvni sladkor. Tako pri driski ne velja pravilo, da je ob bolezni potrebno odmerke inzulina povečevati! Največkrat moramo odmerke inzulina zmanjšati za 20 do 30 %.

PRAVILNI UKREPI OB GASTROENTEROKOLITISU

 • Najprej se vedno vprašajte, ali gre resnično za gastroenterokolitis. Bruhate in imate drisko, ob tem je krvni sladkor nizek, tudi v urinu so prisotni ketoni brez glukoze!
 • Če je krvni sladkor visok in so v urinu prisotni ketoni ob glukozuriji, moramo najprej pomisliti na razvito klinično sliko ketoacidoze!
 • Pokličite v Klicni center za nujne primere, če niste prepričani, kako ukrepati. Če večkrat zapored bruhate, bo potrebno v bolnišnico. Takrat pogosto potrebujete nadomeščanje inzulina in tekočin direktno v ožilje.
 • Doma pijte oslajene napitke (čaj, sok) v majhnih požirkih na 10 do 15 minut. Zapišite si, koliko ste popili!
 • Krvni sladkor preverite vsaj vsaki dve uri (vsako uro, če se razvija hipoglikemija). Redno nadzirajte tudi ketone in glukozo v urinu.
 • Zaradi nizkega krvnega sladkorja se bo občutljivost za inzulin povečala in odmerke inzulina boste lahko znižali tudi za 20 do 30 %!
 • Ko se bruhanje umiri, jejte vedno najprej tekočo hrano, na primer juho.

KDAJ V BOLNIŠNICO?

Pri obilnem ali pogostem bruhanju.
V urinu je prisotnih vedno več ketonov, ki jih vonjamo v izdihanem zraku. Ob tem je krvni sladkor visok (preko 14 mmol/l), v urinu namerimo +++ glukoze.
Splošno zdravstveno stanje je slabo, nastopi zmedenost, izgubljate zavest.
Ne najdemo vzroka slabemu počutju in rezultatom meritev.
Huda bolečina v trebuhu.
Zelo majhni otroci (< 2 do 3 leta).

STRES

Ukrepanje pri SBT1 med stresom

V stresnih situacijah (spraševanje, izpiti, čustvena stiska ob smrti, ločitvi v družini) se telo drugače odziva na običajne odmerke inzulina. Spremljamo višje krvne sladkorje in glukozurijo, kar je posledica delovanja hormonov, ki zmanjšujejo učinek inzulina. Med te hormone prištevamo predvsem hormona nadledvične žleze – adrenalin in kortizol.

DOGAJANJE V TELESU V STRESU

Kadar smo v stresni situaciji (npr. opravljanje šoferskega izpita), se v nadledvični žlezi tvorijo večje količine hormona kortizola in adrenalina. Pri tem se poveča izločanje glukoze iz jeter (zaloga glukoze v jetrih – glikogen). Tako se posredno poveča krvni sladkor.

Pri otroku ali mladostniku s SBT1 bi se morali torej na stresne situacije odzvati z večjim ali dodatnim odmerkom inzulina, kar pa ni tako enostavno.

PRAVILNI UKREPI

Kadar se doma, med prijatelji ali v šoli razvija dolgotrajna stresna situacija, skušamo pomagati vzročno – pomoč psihologa ali družinskega terapevta, Klicni center za nujne primere – vaš tim vam bo dal ustrezne napotke, kako premagati nastalo situacijo. Sprostitev lahko poiščete v športu (tek, hoja, plavanje, aerobika …), glasbi ali pogovoru s starši in prijatelji.

Vsekakor pa moramo pomagati tudi z enkratnimi večjimi odmerki inzulina, ki so lahko celo zelo visoki (tudi 25 do 50 % običajnega odmerka inzulina). Pozorno pa moramo spremljati celokupni odmerek inzulina! Če je presegel običajni dnevni odmerek za več kot 150 %, moramo takoj poklicati svojega diabetologa!

PRAZNOVANJA

Praznovanja

Praznovanja so vedno prijetni trenutki v našem življenju. Ne glede na to, ali proslavljamo rojstvo otroka, poroko, birmo, obhajilo, dosežen športni rezultat ali rojstni dan, je takrat po navadi na voljo več hrane in pijače kot sicer, večinoma je ob teh priložnostih jedilnik tudi zelo »sladek«.

Slovenci imamo navado, da na obisk sorodnika, v bolnišnico, na praznovanje s seboj prinesemo slaščice in da je na mizi slavljenca veliko slanih in sladkih prigrizkov, sokov in drugih sladkih pijač. Pa je to res najbolj pomembno? Praznovanje je lahko tudi drugačno, združeno s klepetom brez težkih slaščic.

Kadar imamo otroka s sladkorno boleznijo, pogosto začnemo razmišljati tudi o prazničnih dneh. Nekateri rečejo: »Ah, saj je samo enkrat.« Ampak če ima otrok 20 sošolcev in 15 prijateljev, bo kaj hitro praznovanje rojstnega dne na vrsti vsak teden, tu so še božič in velika noč, novo leto, domači rojstni dnevi in druga praznovanja in kmalu ne bo minil teden brez praznovanj, pogosto bosta na vrsti kar dve zapored.

Tako je dobro razmisliti, kaj lahko postrežemo ob prazniku, koliko slaščic in sladkih pijač sploh potrebujemo, vključimo otroka v pripravo slaščic, ki so lahko bolj zdrave, pa bodo še vedno razveselile vse.

Za domača praznovanja tako lahko pripravimo slaščice, za katere bo osnova navaden vaniljev sladoled, sveže sadje, oreščki, črna čokolada, morda spečemo pecivo z eritritolom, ponudimo neoslajeno domačo limonado, ki bo v velikem vrču zelo mikavna, če bodo v njej še lističi mete in rezine limone. Razmislimo o količini hrane in ne pretiravajmo s porcijami, poletni piknik naj pospremijo pečena zelenjava in sveže solate, ponudimo sveže pomake iz kisle smetane namesto majoneznih omak. Možnosti je veliko, le pravo pot moramo najti.

Za praznovanja v gosteh pa vprašajte gostitelja, kaj bodo ponudili otrokom, in razmislite o najboljši možnosti za vašega malčka in otroka. Če ste povabljeni tudi starši, boste morda lahko poiskali najbolj zdrav izbor za svojega otroka. Morda bodo tudi gostitelji pripravljeni na manj sladko različico pogostitve. Kadar pa je na programu smoki, čips, najbolj sladka od vseh sladkih tort, pa bo treba razmisliti, kaj narediti – tretjina koščka namesto celega in zraven maline ali jagode? Morda sami na praznovanje prinesete skledo jagod? Pokovko, ki ste jo naredili sami? Kakšno slaščico, ki jo vaš otrok preprosto obožuje? Vedno se najde prava pot, nikar ne recite, »saj je samo tokrat«.

POTOVANJA

Na pot s sladkorno boleznijo

Potovanja so lahko zelo prijetna, če se nanje res dobro pripravimo. Ne bo odveč pomoč diabetološkega tima o ustrezni pripravi na pot, predvsem če potujete daleč.
Na potovanju je ritem življenja spremenjen, drugačna je hrana, morda je prisoten celo časovni zamik, zato so potrebne pogostejše meritve krvnega sladkorja. Pot je lahko povezana s stresom, drugačne so vremenske razmere, morda se v tujini ne znajdemo prav dobro.

Na kaj velja pomisliti?

DOSTOPNOST LEKARN IN ZDRAVSTVENEGA OSEBJA V TUJINI

Pozanimajte se, kje boste našli lekarne, da boste lahko dobili dodatni inzulin ali drugi material za vodenje sladkorne bolezni. Če bo potovanje daljše, se pozanimajte pri svojem diabetologu, kako in kje voditi sladkorno bolezen v tujini. Poskrbite za ustrezno zdravstveno zavarovanje za ves čas potovanja. S seboj imejte zabeležko s podatki o vseh svojih boleznih in zdravilih, ki jih redno prejemate. Ob stiku z zdravstvenim osebjem vedno poudarite, da imate sladkorno bolezen. Če potujete v eksotične kraje, kjer bodo potrebna cepljenja, se cepite dovolj zgodaj, da vam stranski učinki cepljenja ne bi pokvarili potovanja.

PRAVILNO NA POT

Potrebujete dovolj veliko zalogo inzulina in drugih pripomočkov za vodenje sladkorne bolezni. S seboj vzemite dva- do trikrat več inzulina, kot mislite, da ga boste na poti porabili. Inzulin razporedite v prtljagi na več mest. Tudi v ročni prtljagi naj bo prostor za inzulin in nekaj setov s sprožilno napravo. Sevanje rentgena na letaliških kontrolah ne bo poškodovalo inzulinske črpalke in inzulina. Pri sebi imejte vedno tudi potrdilo, z navodili carinskemu osebju, naj ne zahteva odklopa črpalke zaradi dodatnih pregledov. To naj vsebuje tudi podatke o sladkorni bolezni, saj so predpisi predvsem na letalih zelo strogi in vas že lancete lahko spravijo v resne težave.

KO GRESTE NA POT, NAJ BO V VAŠI PRTLJAGI:

 • dodatna zaloga inzulina, ki naj bo delno v ročni prtljagi,
 • seti, brizgalke in ostali pripomočki za inzulinsko črpalko,
 • dodatni mehanski injektor ali injektorji za enkratno uporabo,
 • merilec krvnega sladkorja, testni lističi in lancete,
 • sladkor ali glukoza za hipoglikemije,
 • glukagon,
 • oralna rehidracijska tekočina,
 • toplomer,
 • termometer za hladilnik,
 • dodatna zdravila,
 • kartica in potrdilo o sladkorni bolezni,
 • potrdila o zdravstvenem zavarovanju,
 • navodila zdravnika o vodenju sladkorne bolezni v tujem jeziku,
 • telefonske številke domačega diabetologa ali klinike.

V POTOVALNI LEKARNI NAJ NE MANJKA:

 • zdravilo za zniževanje telesne temperature oz. proti bolečinam – antipiretik, analgetik (paracetamol, aspirin …),
 • kapljice za nos, oči,
 • linex za potovalno drisko,
 • antibiotiki proti driski, če potujete v južno Evropo, Azijo, Afriko ali Latinsko Ameriko,
 • trimetoprim/sulfometoksazol je lahko zdravilo izbire,
 • hladilne kreme za pike žuželk,
 • zdravila proti alergiji (antihistaminik).

PRAVILNO SHRANJEVANJE INZULINA NA POTOVANJU

Kadar potujete v vroče kraje, bo za hrambo inzulina za krajši čas zadoščala hladilna torbica. Pazite, da inzulina ne boste izpostavili temperaturam preko 25 °C. V avtu je lahko zelo vroče, zato je hladilna torbica še pomembnejša. V vročem okolju je koža bolje prekrvavljena, zato je vsrkavanje inzulina intenzivnejše in hitrejše, kar lahko privede do hipoglikemij.

Inzulina ne smemo izpostavljati prenizkim temperaturam, da ne zmrzne (npr. direktno položen na zmrznjen vložek v hladilni torbi), ker tako izgubi svojo aktivnost. Inzulin tako postane moten ali pa spremeni barvo. Zato npr. na smučanju nosite inzulinsko črpalko ali injektor spravljen čim bližje telesu, pod oblačili. Tudi številni merilci krvnega sladkorja prenehajo delovati pri nizkih temperaturah ali pa izmerijo nerealno visoke ali nizke sladkorje.

CEPIVA

Pri sladkorni bolezni opravljamo vsa redna cepljenja. Za otroka s sladkorno boleznijo je zelo pomembno, da prejme vsa ustrezna cepljenja, s katerimi se lahko preprečijo eksotične bolezni na potovanjih. Za cepljenje je treba poskrbeti dovolj zgodaj pred potovanjem, da bo pravočasno cepljenje že učinkovito in bolezni ne bi pokvarile skrbno načrtovane poti.

KAJ STORITI, ČE NA POTOVANJU ZBOLIMO?

Pred potovanjem je potrebno poskrbeti za ustrezno zdravstveno zavarovanje na poti. S seboj je potrebno imeti tudi podatke o drugih boleznih in zdravilih, ki jih redno prejemate. Vedno ob stiku z zdravstvenim osebjem poudarite, da imate sladkorno bolezen.

ODKLOPI ČRPALKE

Na počitnicah se zaradi drugačnega načina življenja, npr. redne telesne aktivnosti, zmanjša potreba po inzulinu. Morda boste potrebovali nižje bazalne odmerke. Praviloma jih znižajte za 0,025–0,1 E/h. Pri zmerni telesni aktivnosti (treking, hoja) uporabljajte začasni bazalni nivo (30 do 50 % inzulina) – po eni uri preverite krvni sladkor in nivo dodatno prilagodite, včasih bo potrebno črpalko celo odklopiti. Pri kratkotrajnih (do 60 min) intenzivnih treningih (tek, borilni športi) ni potrebno nadomeščati bazalnega inzulina. Pri vodnih športih lahko črpalko odklopite za dve uri in vmes izmerite krvni sladkor. Pri daljših odklopih zaradi športa po dveh do treh urah dodajajte boluse, ki so 50 % seštevek bazalnih odmerkov v naslednjih treh urah, upoštevajte še korekcijski odmerek in boluse za redne obroke.

POTOVANJE V EKSOTIČNE KRAJE

Ko potujete na druge celine, nastane večurna časovna razlika. Bazalnih odmerkov na črpalki sprva ne spreminjajte, pač pa na cilju prilagodite uro. Zaradi časovnega zamika se lahko počutite slabo – »jet leg« in šele po več dneh se počutje popravi, spanec normalizira. Zato svetujemo več meritev krvnega sladkorja in skrbno prilagajanje odmerkov inzulina.

V eksotičnih krajih največjo nevarnost predstavlja potovalna driska. Nevarnost driske je kar 25 do 30 %. Le redko predpišemo antibiotik za njeno preprečevanje vnaprej. Ker pa vemo, da je vodenje sladkorne bolezni med okužbami in drisko težavno, se o tej možnosti pred odhodom v eksotične kraje posvetujte s svojim diabetologom. Preventivno jemanje antibiotikov na kratkotrajnih potovanjih vas tako zavaruje v 70 do 90 %. Če je potovanje daljše, antibiotik predpišemo le, če je do driske prišlo. Primeren antibiotik vzemite s seboj. Nikar jih ne kupujte v lokalni lekarni, saj ne boste vedeli, kaj vsebujejo, in tako težko ocenite njihove stranske učinke.

 • Izogibajte se pitju tekoče vode!
 • Ne pijte vodovodne vode in pijač z ledom!
 • Ustekleničena voda in drugi napitki so ponavadi varni.
 • Pogosto si umivajte roke!
 • Uživajte le sveže pripravljeno hrano, ki naj bo servirana vroča, in ne pregrevane ali surove hrane, solat, sadja, sladoledov, mlečnih krem …

Pri driski se zaradi izsušitve inzulin vsrkava v telo počasneje, zato je njegov učinek nepredvidljiv. Če je ob tem krvni sladkor visok, se izloča z urinom, kar lahko izsušitev še poglobi. Šele ko nadoknadite izgubljeno tekočino, se njegov učinek normalizira, s čimer pa se poveča nevarnost hipoglikemije.

UKREPI PRI HIPOGLIKEMIJI

Nikoli ne pozabite na pripomočke za reševanje hipoglikemij – kocke sladkorja, glukozne gele, sladke napitke in glukagon. Z glukagonom lahko pozdravite težko hipoglikemijo, tudi če ste zelo oddaljeni od bolnišnice. Vaši prijatelji na potovanju morajo vedeti, kje imate spravljene pripomočke za vodenje sladkorne bolezni in kako poteka reševanje hipoglikemij! Poučite jih, kako naj odklopijo črpalko pri težki hipoglikemiji in kako uporabijo glukagon.