Pogosta vprašanja in odgovori

Pogosto se v vsakodnevnem življenju s sladkorno boleznijo porajajo vprašanja, na katera bi želeli najti odgovor čim hitreje, brez brskanja po spletu ali knjigah. Na nekaj pogostih vprašanj boste dobili odgovore tudi na naši spletni strani.

KAJ PRAVZAPRAV POMENI VREDNOST HBA1C?

HbA1c pomeni, kakšen sladkor ste v povprečju imeli v zadnjih dveh mesecih, se pravi povprečje vseh visokih, nizkih in idealnih vrednosti. Je odraz preproste kemične reakcije med beljakovinami in sladkorji, ki je veliko večja, če je sladkor visok. Hemoglobin je stabilna beljakovina v rdeči krvni celici, ki je lahko dostopna (v kaplji krvi), in s posebno metodo so razvili meritev hemoglobina, povezanega z glukozo – zato ime glikirani hemoglobin. Z enačbo HbA1c x 2 – 6 izračunamo iz izmerjene vrednosti HbA1c svoj povprečni sladkor. Zaželene vrednosti so pod 7 %.

VEDNO POGOSTEJE SLIŠIM IZRAZ TIR – “TIME IN RANGE” ALI VREDNOSTI V ZAŽELENEM OBMOČJU.

TIR pomeni območje stabilnih sladkorjev, ki najbolje odraža stabilnost glukoze v krvi. Zaželeno območje glikemije po mednarodnih priporočilih je med 3,9 in 10 mmol/l, in če ste v tem območju več kot 70 % časa, je to zelo dobra urejenost, ki seveda napoveduje tudi odličen HbA1c. Poleg tega spremljamo še delež časa, ki je v območju 10,1 do 13,9 mmol/l, pa nad 14 mmol/l in seveda pod 3,8 mmol/l.

ZAČELI SMO S ŠTETJEM OGLJIKOVIH HIDRATOV, AMPAK SLADKOR ŠE VEDNO NIHA. ZAKAJ?

Najprej bo treba seveda ugotoviti, ali je vaše ogljikohidratno-inzulinsko razmerje ustrezno. To boste storili skupaj z vašo edukatorko ali zdravnikom. Kljub štetju ogljikovih hidratov pa se vseh obrokov ne da dobro pokriti, velja, da velikih (preko 60 g za otroke in 80 g za odrasle) ne moremo dobro pokriti, prav tako pa težko pokrijemo zaporedne in pozne večerne obroke in tiste obroke, ki so neprimerno sestavljeni (beli kruh, pire krompir, razkuhane testenine, določene slaščice in sladki napitki). To so obroki z visokim glikemičnim indeksom, izračunali bomo količino OH, vendar pa bo učinek inzulina slab.

ZBUDIL VAS JE GLAVOBOL, SLABOST IN BRUHANJE. ALI GRE ZA VIROZO?

Pri sladkornih bolnikih nikoli ne govorimo o okužbi, dokler ne izključimo ketoacidoze. Kadar je počutje izjemno slabo in uporabljate črpalko, vedno preverite krvni sladkor, poglejte na senzor. Če je vrednost višja od 14 mmol/l, takoj preverite še ketone v urinu. Če so pozitivni, je vzrok slabega počutja katoacidoza – zamenjajte set, počivajte, dodajte inzulin 0,1 E/kg telesne teže, dokler sladkor ne pade pod 14 mmol/l. Prvi odmerek zaradi varnosti, ali kadar ne morete zamenjati seta, vedno dodajte z mehanskim injektorjem. Če sladkor ne pada in se počutje slabša, takoj pokličite v Center za nujne primere 040 82 88 44.

V ŠOLI SMO SE POGOVARJALI O UKREPIH PRI HIPI. MI ČRPALKE OB HIPI NE USTAVIMO, V ŠOLI PRAVIJO, DA JE TO POTREBNO.

Zaustavitev črpalke je zelo pomembna, sploh kadar so bazalni odmerki visoki, saj to zmanjša količino krožečega inzulina. Nekatere črpalke imajo prediktivne alarme in to naredijo same in tako skušajo v določenih primerih preprečevati hipe (npr. ponoči). Pri uporabi te črpalke vidimo, da so v povprečju odklopi dolgi vsak dan 2–4 ure. Z uporabo “Začasnega bazalnega odmerka” starši učite svojega otroka še nečesa – ukrepov, ki zmanjšujejo nevarnost težkih hip. In tu štejejo enostavni OH, ki bodo edini zvišali sladkor v 10–15 minutah, ne uporabljajte ob hipi čokolad, piškotov ali celo različnih oreščkov, ker bo sladkor zrastel šele po eni uri in se tako nevarnost težke hipe povečuje. Tudi če se vam to še ni zgodilo, je pomembno misliti na to, da hudih hipoglikemij res ne želite svojemu otroku.

GREMO V HRIBE, KAKO NAJ STABILIZIRAMO SLADKOR, OTROK IMA ČRPALKO IN SENZOR?

Najprej poskrbite za ustrezen obrok pred aktivnostjo, sploh če bo ta dolga. To pomeni obrok, ki bo vključeval tako OH kot B in M v primernem razmerju in količini. Ko začnete hoditi, poglejte, ali je sladkor na senzorju stabilen in če je izpisanega še veliko aktivnega inzulina. Če sladkor pada in je prisoten aktivni inzulin, dodajte majhen obrok 10–15 g OH, uporabite začasni bazalni odmerek s 50 % aktivnosti. Po 15 in 30 minutah preverite, kaj se dogaja, in prilagodite svoje ukrepe, morda bo potrebno črpalko – bazalne odmerke povsem odklopiti, včasih so potrebni majhni obroki brez kritja vsakih 15–30 minut. Vsekakor je pogled na senzor v pomoč in lahko pomaga povsem preprečiti nizke sladkorje. Po prvem pohodu v hribe boste imeli izkušnje in naslednjič ukrepe še prej prilagodili.