Mesno-zelenjavna lazanja

Mesno-zelenjavna lazanja

Za 4 osebe potrebujemo:

135 g polnozrnatih ali navadnih testenin za lazanjo (surovih)

za ragu:
460 g mletega mesa
250 g paradižnikovih pelatov
85 g graha
85 g korenja
100−200 ml jušne osnove (po potrebi)
10 ml oljčnega olja
100 g čebule
strok česna
rdeča paprika v prahu
lovorjev list
peteršilj
origano
poper
sol

za bešamel:
60 g masla
30 g moke
600 ml posnetega mleka
poper
sol

Priprava:

Na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo mleto meso in pražimo 5−10 minut. Nato dodamo na kocke narezano korenje in grah ter zmlete paradižnikove pelate. Premešamo, in če je omaka presuha, po potrebi zalijemo z malo goveje jušne osnove. Začinimo z origanom, baziliko, poprom, soljo, mleto rdečo papriko, lovorjevim listom in peteršiljem. Omako na zmernem ognju kuhamo 15−20 minut, medtem pripravimo omako bešamel.

V kozico stresemo maslo in ga segrejemo, dodamo moko in hitro premešamo. Med stalnim mešanjem z metlico prilijemo mleko in mešamo, dokler se omaka ne začne gostiti (10−15 minut). Omako solimo, popramo in dodamo nariban parmezan. Če je omaka pregosta, dodamo še malo mleka. Odstavimo z ognja.

Pečico segrejemo na 200 °C.

Lotimo se sestavljanja lazanje. Na dno pomaščenega pekača damo eno ali dve zajemalki bešamela, nato razporedimo liste testenin za lazanjo. Dodamo plast mesno-zelenjavne omake in spet zajemalko do dve bešamela (načeloma toliko kot mesa tudi bešamela). Postopek ponovimo še enkrat. Prekrijemo z zadnjo plastjo testenin, ki jih prelijemo s preostankom bešamela. Ta mora popolnoma prekriti plast testenin. Potresemo z zdrobljenim origanom.

Pečemo približno 40 minut v ventilatorski pečici. Zgornja plast naj bo hrustljavo zapečena.

več receptov