Skutna pita z jagodami
za 12 oseb potrebujemo:
za testo:
- 175 g polnozrnate moke
- 140 g masla
- 1 rumenjak
- 2 žlici belega vina
- ščep soli
za nadev:
- 250 g albuminske skute
- 250 g maskarponeja
- 1 dcl kisle smetane
- 2 jajci
- 1 zrela banana
- vanilja v prahu
- 250 g jagod
Priprava:
Iz sestavin zmešamo testo, pokrijemo s PVC-folijo in pustimo počivati v hladilniku 30 minut. Pečico segrejemo na 180 °C.
Medtem zmešamo sestavine za skutni nadev. Skuto, maskarpone in kislo smetano dobro premešamo, dodamo zmečkano banano, vaniljo, stevio in med mešanjem postopoma obe jajci.
Testo vzamemo iz hladilnika, ga razvaljamo in položimo v pomaščen pekač velikosti 20 cm. Pečemo 10 minut, nato ga vzamemo iz pečice, po njem razporedimo skutni nadev in pečemo še 45 minut. Ko je pita pečena, pečico ugasnemo, vratca pečice pa rahlo pripremo, da se pita popolnoma ohladi. Tako preprečimo, da bi površina razpokala.
Ko je pita ohlajena, po njej razporedimo razrezane jagode in postavimo v hladilnik za nekaj ur, preden postrežemo.
Namesto jagod lahko uporabimo tudi sveže ali zamrznjene maline.