Sladoled iz grškega jogurta

Sladoled iz grškega jogurta

Osnovni recept

Za 6 oseb potrebujemo:

  • 360 ml grškega jogurta
  • 180 ml mleka
  • 60 ml agavinega sirupa
  • 10 ml limoninega soka

Priprava:

Vse sestavine zmešamo v večji posodi, nato prestavimo maso v posodo, ki je primerna za zamrzovanje, in jo denemo v zamrzovalnik. Po 45 minutah sladoled vzamemo iz zamrzovalnika in premešamo z ročnim mešalnikom ali z žlico, da razbijemo kristalčke, ki so se pojavili. Postopek ponovimo še nekajkrat, dokler po dveh do treh urah ne dobimo sladoleda. Lahko pa si pomagamo z napravo za izdelavo sladoleda in se držimo priporočil proizvajalca.

V mešanico lahko pred zamrzovanjem zamešamo še 3 žlice kakovostnega neoslajenega kakava (25 g OH) in dobimo čokoladni sladoled.

Sladoled z ananasom, malinami in pistacijami

Za 8 oseb potrebujemo:

  • 325 g svežega ananasa
  • 175 g malin
  • 5 g lističev mete
  • 200 g nesoljenih pistacij
  • 100 g datljev
  • 20 ml agavinega sirupa
  • 2 g soli
  • 5 g vanilje v prahu

Priprava:

Drobno nasekljan ananas in metine lističe zmešamo z malinami in agavinim sirupom ter pustimo stati vsaj 15 minut. Pistacije grobo zmeljemo skupaj s soljo, dodamo vaniljo, nasekljane datlje in žlico vode. Mešamo, dokler se zmes ne sprime v grobe drobtine, ki jo razdelimo v 4 skodelice. Dodamo ananasovo mešanico in jogurtov sladoled iz osnovnega recepta.

Sladoled z nektarinami in pistacijami

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 360 ml grškega jogurta
  • 120 ml pinjenca
  • 15 g nesoljenih pistacij
  • 30 ml agavinega sirupa
  • 8 ml limoninega soka
  • ščep kardamoma

Priprava:

Polovico nektarin s paličnim mešalnikom zmeljemo v kašo, drugo polovico pa drobno narežemo. V večji posodi zmešamo jogurt, pinjenec, drobno narezane nektarine ter kašo in sok limone. Pripravimo zamrzovanje sladoleda po postopku, ki je opisan v osnovnem receptu. Ko je sladoled pripravljen, ga potresemo z drobno nasekljanimi pistacijami in pokapamo z agavinim sirupom, v katerega smo vmešali kardamom.

 

Iz vseh omenjenih pripravljenih sladoledov lahko naredimo tudi sladoledne lučke v modelčkih ali plastičnih kozarčkih, v katere pred zamrzovanjem zapičimo lesene palčke.

več receptov