Sladoled iz grškega jogurta
Osnovni recept
Za 6 oseb potrebujemo:
- 360 ml grškega jogurta
- 180 ml mleka
- 60 ml agavinega sirupa
- 10 ml limoninega soka
Priprava:
Vse sestavine zmešamo v večji posodi, nato prestavimo maso v posodo, ki je primerna za zamrzovanje, in jo denemo v zamrzovalnik. Po 45 minutah sladoled vzamemo iz zamrzovalnika in premešamo z ročnim mešalnikom ali z žlico, da razbijemo kristalčke, ki so se pojavili. Postopek ponovimo še nekajkrat, dokler po dveh do treh urah ne dobimo sladoleda. Lahko pa si pomagamo z napravo za izdelavo sladoleda in se držimo priporočil proizvajalca.
V mešanico lahko pred zamrzovanjem zamešamo še 3 žlice kakovostnega neoslajenega kakava (25 g OH) in dobimo čokoladni sladoled.
Sladoled z ananasom, malinami in pistacijami
Za 8 oseb potrebujemo:
- 325 g svežega ananasa
- 175 g malin
- 5 g lističev mete
- 200 g nesoljenih pistacij
- 100 g datljev
- 20 ml agavinega sirupa
- 2 g soli
- 5 g vanilje v prahu
Priprava:
Drobno nasekljan ananas in metine lističe zmešamo z malinami in agavinim sirupom ter pustimo stati vsaj 15 minut. Pistacije grobo zmeljemo skupaj s soljo, dodamo vaniljo, nasekljane datlje in žlico vode. Mešamo, dokler se zmes ne sprime v grobe drobtine, ki jo razdelimo v 4 skodelice. Dodamo ananasovo mešanico in jogurtov sladoled iz osnovnega recepta.
Sladoled z nektarinami in pistacijami
Za 4 osebe potrebujemo:
- 360 ml grškega jogurta
- 120 ml pinjenca
- 15 g nesoljenih pistacij
- 30 ml agavinega sirupa
- 8 ml limoninega soka
- ščep kardamoma
Priprava:
Polovico nektarin s paličnim mešalnikom zmeljemo v kašo, drugo polovico pa drobno narežemo. V večji posodi zmešamo jogurt, pinjenec, drobno narezane nektarine ter kašo in sok limone. Pripravimo zamrzovanje sladoleda po postopku, ki je opisan v osnovnem receptu. Ko je sladoled pripravljen, ga potresemo z drobno nasekljanimi pistacijami in pokapamo z agavinim sirupom, v katerega smo vmešali kardamom.
Iz vseh omenjenih pripravljenih sladoledov lahko naredimo tudi sladoledne lučke v modelčkih ali plastičnih kozarčkih, v katere pred zamrzovanjem zapičimo lesene palčke.